tisdag 26 juni 2012

São João

Förut när jag besökt Brasilien har jag alltid kommit i december-mars då det är högsommar och varje gång har jag sagt att nästa gång ska vi åka så att jag får uppleva São João som, enligt Junior, är den finaste högtiden på året. I Brasilien firas São João under hela juni månad men själva huvudfesten firas den 23:e juni. Det är Johannes Döparens födelse som firas vilket ju också är den kristliga anledningen till att fira Midsommar i Sverige. Under den här årstiden är det skördetid för majs varför det under São João lagas alla möjliga rätter gjorda av majs. Av tradition ska man ha ett bål och Junior har berättat att när han var liten så hade varje hus sitt egna bål framför huset och luften rökfylldes så att ögonen tårades. Nu för tiden är det mindre vanligt att man har en egen brasa men vi såg hur det samlades ved dagarna innan och förutom våran brasa var det ett antal andra bål längs vår gata.

Här är början till vårat São João bål. Det var tio Marcelo som ansvarade för att införskaffa och bygga "a fogera" som det kallas på portugisiska. Kvällen innan São João, då ni andra dansade små grodor i Sverige, skulle det vara en stor fest i Jardim Paulista som är området där vi bor. Tre stycke Trios Electricos, lastbilar med liveband och gigantiska högtalare, skulle starta utanför vårat hus och köra en efter en in till torget vilket är ca 1 km.

Vi förberedde inför kvällen med att städa framför huset. Terezinha hade krattat fint redan dagen innan men på ett dygn hinner det bli fullt med löv och skräp igen. Nando hjälpte såklart till vilket väckte stor förtjusning bland folk som gick förbi.

Den färdiga "Fogeran" blev riktigt ståtlig! 

När Nando vaknat efter middagsluren åkte vi för att hämta kusin Evelin som bor med sin mamma och styvfar inärheten av stranden. På vägen hem tog vi en sväng förbi för att Nando skulle få sig en första skymt av havet. Han var ganska försiktig och tyckte det var lite läskigt när vågorna forsade in och blötte ned hans shorts. När vi kom hem igen hade lastbilarna redan anlänt och stod och testade ljudanläggningarna. Det dånade in i husen så att fönstren skallrade. Juniors syster Josy och hennes pojkvän Luciano hade packat upp hela den portabla grillutrustningen framför huset och förberett för Churrasco!

Själva São João blev en riktig slappardag. Jag och Junior skulle följa med Josy och Luciano på en fest på kvällen med tre Forro band vilket är den traditionella musiken ifrån trakten som spelas under São João. Planen var att Nando skulle somna tidigt och så skulle vi kunna smyga iväg med honom tryggt sovandes där hemma.

Nando läste saga för Nicolly som försökte hänga med så gott det går. Favoritboken för tillfället är boken "Barnens lilla Djurbok" som min mamma har varit med att illustrera.
Farmor och farfar lyssnade intresserat. De är väldigt imponerade över hur mycket Nando pratar och hur snabbt han snappar upp ord på portugisiska.

Jag och Junior blev under tiden ompysslade av kusin Macelli. Första gången jag var här var för 7 år sedan (!!!) och jag fick redan då hjälp med naglarna av Macelli. Då var hon ett rastlöst barn som snabbt målade på lacken utan särskild noggrannhet med det var en helt annan sak denna gång! Hon är jätte duktig och hon har folk som kommer varje vecka för att få sina naglar fixade. 



Vid sjutiden var det dags att tända bålet och det var så klart Marcelo som fick den äran. Det sägs att om en person inte lyckas tända brasan kommer denne att dö innan året är slut. Som tur var fick han igång den!

Granbarnet Caio kom förbi i full "Matuto" utstyrsel vilket är tradition under São João. Då blev det fart på Nando som direkt sprang in och grabbade tag i sin nyinköpta solhatt!

Vår lilla plan att kunna smyga iväg på fest gick ganska snart i kras. Jag tror Nando kände på sig att det var något skumt på gång och vägrade somna. Vid tio tiden när festen redan hållit på i några timmar hade han äntligen somnat men sov lite oroligt så vi bestämde oss för att hålla oss i närheten istället. Vi åkte till en kompis till Junior som skulle hålla till på hans landställe vilket också blev väldigt trevligt.

Ja, det va São João. Nu kommer São Pedro som är på onsdag och som också firas på liknande sätt. Får se om vi kommer iväg för att dansa lite Forro då istället! Nu är kl 02.07 och det är dags att krypa i säng. De andra gick och la sig vid nio och Junior har sovit på soffan sedan länge. God Natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar