onsdag 27 mars 2013

Besök hos Tio Fabio

Juniors morbror Fabio har nyligen flyttat från Sao Paulo till ett hus i närheten av stranden i Pau Amarelo som ligger några kilometer ifrån där vi bor. Deras hus ligger granne med ett stort muromringat område med skog och så fort man skär upp en mango så kommer grannarna på besök.
 De var ganska svåra att fotografera de livliga Saguinerna. Men det märktes att de var hemmastadga och var inte rädda när vi närmade oss.

Här är moster Edna som nyligen har öppnat ett litet hål i väggen på marknaden i Paulista där hon serverar lunch för 7 reais (motsvarande 28 kr). Verksamheten har redan börjat rulla och säljer mellan 10-20 luncher varje dag vilket är väldigt bra för en så liten restaurang. Jag har själv inte varit där vid lunchtid än men någon annan dag går vi dit! Hon lagar fantastisk mat, det är något som är säkert!!!
 På andra sidan muren bor den här krabaten.
 Juniors kusin Eriki, Nando fattade tycke på en gång!
 Han tyckte även att de hade städat dåligt.
Innan solen gick ned ville vi se stranden som bara ligger ca 5 minuters promenad bort. Det var skymning men vattnet var ljummet så vi kunde intå hålla oss från att hoppa i. Det blev mitt premiärdopp för den här resan!
 Sand i olika nyanser och grovlek bildade vackra mönster på stranden.

tisdag 26 mars 2013

Jag älskar brasilianska barnkalas!

Några dagar efter att vi anlänt till Brasilien var det dags för det första barnkalaset. Det var grannbarnet Gabrielli som fyllde 5 år och temat var "Barbie". Som gäst på ett brasilianskt barnkalas får man sitt eget bord där man sedan under festen blir serverad med godsaker: "Salgadinhos" som är; salta kakor, rullar fyllda med köttfärs, cochinhas och andra "matiga" småkakor och så "Doces" vilket är sötsaker så som handrullade bollar gjorda av kondencerad mjölk med olika smaker; choklad, vanilj, pistage... Här fanns det även en ny sort som jag inte smakat förut som var lite som en snickers boll gjord av någon slags kola och hackade jordnötter. Mmmmmums!!! Dricka får heller inte saknas och så någon gång under festen brukar man få motsvarigheten till "hot dog"; köttfärsbyllda bröd. 
Nando var lite blyg till en början.
Här är födelsedagsbarnet (flickan bredvid Nando) och bordet med tårtan. Kalaset var "Bombad" om man ska uttrycka sig med brasilianska termer d.v.s. väldigt påkostad!
Efter några glas läsk och lite Doces så blev det fart på barnen!
Grannpojken Everton
Nando hittade en "stor pojke" att leka med och som han sedan pratade om flera dagar efteråt!
Och jag fick den här godbiten att gosa med!
Alla brasilianska kalas avslutas med att man sjunger "parabéns" och tårtan delas ut. Tror att alla tyckte att det var en lyckad fest!

måndag 18 mars 2013

Framme i värmen!

Framme i Recife, efter drygt 7 timmars flygresa, var det dags att samla ihop alla grejer och få med sig en sömnig Nando, som under resan lyckats ta av sig till bara blöja, av planet. Tillslut stod alla flygvärdinnor samlade runt oss och vi var sista passagerarna att stiga av. Bagaget dröjde... Tillslut ropade de ut mitt namn och det visade sig att en av väskorna hade blivit kvar i Lissabon. Kanske tur det eftersom jag, allt som allt, hade med mig fyra incheckade väskor om ca 30 kg vardera plus två handbagage och en trött treåring. 
Men när vi äntligen kom ut i ankomsthallen blev det ett känslosamt återseende och hela lilla familjen var samlad igen efter en och en halv månads åtskillnad.
Underbart att äntligen slippa tjocka vinterkläder och kunna ta sig en dusch under vattenslangen, äta 5 glassar om dagen och dricka massor med juice gjord på färsk frukt.


Min vertikala odling var det inte mycket med längre. Ogräset har tagit över och det är bara den förvuxna basilikan som har klarat sig. Det kliar i fingrarna men jag får se om jag hinner göra någonting åt den denna gång. För min del är ju inte denna visit semester, även om det är lätt att luras till strandbesök och bassängbad. Jag måste ju åstadkomma en C-uppsats under våra två månader här hur nu det ska gå till.
Vår bakgård och utsikten från fönstret i vårt sovrum. Grannen som bor innanför den öppna dörren till vänster på bilden har köpt en badbassäng! Räddningen dessa varma dagar när luften står stilla och inte ens fläkten på högsta nivån ger en någon svalkning.






En fröjd att kunna leka ute i bara kalsingar med sin nyfunne vän. Nando som de sista veckorna i Sverige klagade på vintern varje dag på väg till dagis, njuter för varje ögonblick!

På väg...!

 Så började äventyret på väg till Brasilien. Nando hade packat det nödvändigaste! Flyget gick på kvällen så när vi kom fram till Portugal där vi som vanligt var tvungna att sova en natt var till att åka direkt till Hotellet och slänga sig i sängen. Som tur var väntade transferen i ankomsthallen.
 I väntan på att åka till flyget för nästa etapp hade vi planerat att gå och titta på vattnet som sprutar upp ur marken som vi såg förra gången vi var där. Men det var avstängt när vi kom dit, man ser hålen i marken, men istället fanns denna ståtliga drake på plats. Hotellet vi bodde på är byggnaden ni ser i bakgrunden och ligger väldigt centralt i Lissabon.
 Vi hade några timmar på os innan transferen och skulle komma och Nando blev sugen på pommes frites så vi gick på jakt efter ett gatukök. Och då hittade vi en fontän på ett torg med massor av duvor att jaga. Torget var omringat av högtrafikerade bilvägar utan någon som helst avgränsning så jag hade hjärtat i halsgropen hela tiden samtidigt som jag försökte få vildingen på bild.



 När duvjakten var över gick vi och åt glass och jag tog, som sig bör när man är på semester, en cappuccino. Lägg märke till den härliga tanten i bakgrunden. Hon höll ett öga på oss samtidigt som hon tog cigarett efter cigarett.

När vi kom tillbaka till hotellet hittade vi tillslut ett ställe där de hade satt på fontänerna i marken och vi bockade den sista aktiviteten på att göra listan för denna visit!