söndag 28 november 2010

Vi har köpt en pulka vinter vädret till ära och första turen är avklarad. Alltså den där blicken och de goa kinderna. Man vill bara äta upp!!! Idag kar vi köpt en vinter overall också, den sista i hela värden fick vi tag på. Verkar typ vara slut på vinterkläder över lag! Men mysbyxor, tofflor, pyamasar odyl finns det i överflöd! Vad ska man med en vit jul till om man ska sitta inne hela dagarna? Ah, men nu har Nando iallafall en helt sprojlans iallafall och ett ylleunderställ så nu ska han inte frysa iallafall!

måndag 22 november 2010

Ettårskalaset

För ungefär en månad sen så gick Nandos 1:årskalas av stapeln. Det var strålande fint väder och det blev jätte trevligt med alla små kusiner på besök! Första gången vi får anledning att bjuda till fest i vårt EGET hem och det var kul att få visa upp vart vi bor och hur vi har det. Då fick vi också anledning att röjja bort de sista flyttkartongerna...

Det bjöds så klart på Bolo. En riktig sommartårta blev det med marängbotten och årets sista jordgubbar!

Nando var en perfekt värd, minglade oblygt bland alla gäster och njöt av all uppmärksamhet.
Ja presis som min kära mor påpekat så är det här med potträning nog lite tidigt. Läste just att det inte var värt att börja innan barnet är redo och det oftast inte fören 18-24 månader. För vissa barn kan det dröja ända upp till 4 år. Ingen anledning att stressa alltså...

Tentan

I fredags hade jag min första tenta. Det var en märklig upplevelse. Provet var uppbyggt på kryssfrågor där fler än ett svar kunde vara rätt. Frågorna i sig var inte svåra men frågans formulering gjorde så att man kunde tolka den på flera olika sätt så frågor som man hade kunnat svara på hur bra som helst om man hade fått skriva med egna ord kunde man få noll för bara för att man kryssat för ett svar för mycket eller för lite och detta för att man missuppfattat frågan.
Sedan var meningen att vår lärare skulle hinna rätta svaren under lunchen och de som fick godkänt skulle få fortsätta med VG delen på eftermiddagen om de så önskade. De flesta blev klara ganska snabbt men ingen hade en aning om hur de låg till. Stämningen var minst sagt spänd under den ca 3 timmar långa väntan och medans tiden gick blev folk mer och mer upprörda. Vår stackars lärare som satt och rättade prov med svetten rinnande och håret på ända fick gång på gång på hälsning från upprörda elever som tyckte att provet var under all kritik och inte överhuvud taget mätte kunskapen. Enligt vad jag har uppfattat så var kunskapen i vår klass kring det här ämnet väldigt hög och alla hade verkligen kämpat som fan för att ta sig ann detta svåra ämne vetenskaps teori men när svaren tillslut kom visade det sig att det var så få som fått den poäng som behövdes för att få godkänt att vår lärare beslutat sig för att sänka kravet. Från 20/30 till 14/30! Det komiska är det att kursen handlade om just hur man ställer frågor som inte ska kunna misstolkas för att verkligen mäta det man önskar o.s.v. Validitet och reliabilitet... och det kan man ju verkligen fråga sig om det här provet gjorde. Jag lyckades dock komma över gränsen för godkänt och det känns otroligt skönt! Så nu kan jag koncentrera mig på att försöka ställa om mig för den nya kursen som började idag "Livsloppsstudier". Men fortsättning följer för mina kämpar klasskamrater som inte kommer ge sig i första taget så det kommer nog bli ganska hett om öronen för lärarna i fråga de närmaste dagarna.

Träning...?

Jag har köpt ett träningskort men kommit på att jag typ aaaldrig kommer att hinna gå å träna. Det var ju ett bra sätt att kasta pengarna i sjön...

tisdag 9 november 2010

Dags att börja potträna...

Nu har vi införskaffat en potta!

Potträna

Så det är bara att börja träna! Ska bli spännande att se hur det går!

Tenta

Nu är det bara två veckor kvar tills min första tenta. Det är frustrerande att veta att jag måste plugga men inte kunna. Men nu har äntligen mina inlästa böcker kommit så att jag kan börja plugga på riktigt! Det är perfekt att kunna lysna på boken på väg till skolan, eller under promenaden när Nando sover. Jag lär mig så mycket bättre genom att lyssna än när jag läser! Kanske finns det hopp ändå.

Sova?

Ok det var inte riktigt så stabilt som jag trodde. Fick för mig att han höll på att få krupp, vilket tydligen jag hade ofta när jag var liten. Var tvungen att googla det och läste att det blev värre av att ligga ned och desto mer upprörd barnet blir. Vid symptom skulle man upp och gå med barnet , lugna o.s.v. Så där var det kört med att försöka vara konsekvent... Han har vaknat runt 6 och ibland har vi helt enkelt gett upp för att det inte funkat att få honom att sova igen. Då har hela dagen blivit skev. I fedags var iallafall jag och Junior ute på kvällen utan Nando för första gången!! Morfar var barnvakt och skötte läggning och allt. Det hade gått jätte bra. Inget gråt på hela kvällen fast det hade tagit en timme innan han somnade. Skönt att veta att det funkar! Vi har sovit hos mina föräldrar sen i torsdags men nu ska vi hem. Ska bli skönt även om det är jätte mysigt att hänga hos dem. Får se om sovandet kanske blir bättre då?

onsdag 3 november 2010

Nu har jag äntligen fått sova...

Nando sov 12 timmar inatt utan att vakna! Eller jo han vaknade några gånger men somnade om av sig själv, i sin egen säng!!!! Alltså det här är helt fantastiskt! För drygt en vecka sedan fick jag nog av nattammandet och bestämde mig för att sista natten som napp var nådd. Då vaknade han mellan 3-10 gånger per natt. Och sen dess har jag sovit med t-shirt.

Till en början var det inga problem för honom att somna på kvällen. Tror inte han tänkte på att jag inte ammade honom utan han rullade som vanligt runt och sjöng Maaamma, Maaaamma... (...se så stor jag är...) tills han hittade en skön sovvrå i sängen och somnade. Det var värre när han vaknade första gången vid 02 och igen vid kanske 06. Då hjälpte ingenting. Han satt käpprätt upp i sängen och bara skrek rakt ut i luften. Vi provade att ge vatten, välling, gå runt, sjunga, dansa, säga till på skarpen... Men så tillslut så körde vi någon Anna Wahlgren inspirerad variant och höll i honom (men i vår säng) tills han lugnade ner sig och när vi släpte så la han sig till rätta och somnade. Jag kände mig som en skit att se honom så förtvivlad och inte ge honom det jag vet funkar men på nått sätt tänkte jag väl att han måste lära sig att det går att somna själv. Han har ju gjort det varje kväll så jag visste ju att det går. Sen har han vaknat i snitt två gånger varje natt och varit sådär jätte ledsen och så har vi gjort samma sak och så nu inatt så hörde jag hur han vaknade, satte sig upp, la sig igen och somnade om!

Nu får vi bara hoppas att det fortsätter så här bra. Det enda tråkiga är att han har börjat bli ledsen när han ska lägga sig istället men det kommer nog att ändra sig det med. Måste bara jobba på att få honom att förknippa det med något positivt igen!

När jag slutade med amningen så började han som väntat också äta mycket mer! Nu äter han både frukost, lunch, mellis och middag + välling innan han går och lägger sig. Ska bli spännande att se om det syns vid nästa bvc kontroll!

Saknar honom helt sjukt mycket när jag är i skolan och det känns jätte skumt att gå hemmifrån innan han ens har vaknat och bara träffa honom först efter lunch och ibland inte fören vid 4! Känns också lite jobbigt att han måste åka in till stan varje dag jag är i skolan men man kan ju inte leva i en liten trygg bubla hela livet... Det positiva är ju att Junior får vara med Nando lite mer utan att jag lägger mig i och att Nando får träffa sin Mormor lite mer.